Ketten egy pár – fogyatékkal is

A társkeresô szolgálat rákérdez a jelentkezôktôl, elfogadnak-e fogyatékkal élôt.

Hajdúszoboszló, Székesfehérvár (HBN – Cs. E.) – Fogyatékkal élôknek indított társkeresô szolgálatot a fürdôvárosból elszármazott pedagógus. Három évvel ezelôtt kezdte a társközvetítést a hajdúszoboszlói születésű Borbély József. Humánkapcsolati Irodája (mely ma Székesfehérváron működik) 35 kérdést tartalmazó kérdôívet küldött a társkeresôknek, és az adatok alapján egymáshoz kötötte a megfelelô embereket. A jelentkezôknek telefonon számolt be a hozzájuk illô személyekrôl, majd a társjelöltek, látatlanban is kölcsönös szimpátia esetén, felvették a kapcsolatot egymással. Az elmúlt 3 év alatt 2000-2500 személy jelentkezett adatbázisukba, közülük 1000-nek sikerült párt találni.

A jelentkezôk között voltak fogyatékkal élô bátrak, akik "merészeltek" az irodához fordulni. Borbély József és munkatársai akkor arra gondoltak, miért ne nyithatnának társkeresô szolgáltatást nekik. Ezután új számítógépes programot készítettek, és kibôvítették a kérdôíveket. Többek között szerepeltetik rajta a következô kérdést is: "Ön elfogad-e társának fogyatékkal élôt, ha egyéb adataik megegyeznek? "

Rendszerükkel garantálják, hogy a fogyatékkal élôknek ajánlott személyek tudjanak a fogyatékosság tényérôl, jellegérôl. A kérdôívet elôzetes jelentkezés után postán küldik ki az érdeklôdôknek, s az internetrôl is le lehet tölteni. A fogyatékkal élôk számára kiterjesztett szolgáltatásra egy hónap alatt 50 új jelentkezôt regisztráltak, s 25-30 olyan személyt ajánlanak nekik, aki elfogadja ôket társnak. Az tapasztalják, hogy a fogyatékkal élôk zárkózottabbak, nincs elég önbizalmuk, emiatt még nehezebb számukra a társkeresés.

Borbély József szerint nem lenne jó, ha a fogyatékosok szintén csak fogyatékkal élôket választanának társul, mert az rezervációt teremtene. Bár az iroda székhelye Székesfehérvár, de ez ne riasszon el senkit – mondta az irodavezetô. A posta, az internet és a telefon mindenhová elér.

Új lehetôségek a fogyatékkal élôknek (Fotó: Iklódy János)