Metro újság "Halló..." rovat

 

Hallo... Borbély József a július 8-i zalaegerszegi magányosság elleni nap szervezője

 

Kikből tevődik össze a magyar magányosok csoportja?

A KSH adatai között utánanéztem: évente 80 ezer válás van Magyarországon. Ezenkívül vannak a fiatalok, aki még keresik a társukat. Az özvegyek egyedül maradtak, nekik sincs kapcsolatuk. Aztán van olyan, aki megőrizte a függetlenségét, külön lakásban lakik, de például a párjával tervezi a szabadidejét. Tehát szerintem több mint százezerre tehető a magányosok száma, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy sokan egyáltalán nem keresnek társat. A magányosság alatt az általános megfogalmazás szerint azt értjük, hogy valakinek nincs férfi-nő kapcsolata. az éne mgfogalmazásom szerint annak van társa, akinek a legnehezebb pillanataiban is van kire gondolnia, akinek nincs, az magányos.

Mit lehet tenni a magányosokért?

A szemléleten kellene elsősorban változtatni. Hibás a többségi társadalom, mert akik nem találkoztak a magánnyal, értetlenek. Miattuk egyfajta szégyen a magányosoknak szóba hozni a gondjukat. Talán úgy lehetne a szemléleten változtani, ha sokat beszélünk erről a . Az embereket kellene erről faggatni, mennyire lélekromboló, sőt egészségromboló is lehet a magány.

Mi történik ezen a napon?

A magányosság elleni nap elsősorban a magánemberek, alapítványok, szervezetek figyelmét szeretné felhívni a magányosan élő emberek problémáira. Kiscsoportokban, személyes beszélgetésekben adun k tanácsot a változáshoz, változtatáshoz. Egy társkövetítő vezetőjeként az a tapasztalatom, hogy a fogyatékossággal élőket a magányosság problémája fokozottan sújtja, ezért nekik kiemelten segítünk.