Duna Televízió 2006. július 9. - Magányosság elleni nap

A humán kapcsolati iroda szervezésében a jelentkezők társkereső kérdőíveket töltöttek ki. Az egyesület kizárólag komoly társas kapcsolatot kereső embereknek szeretne segíteni, hiszen mint azt a felmérések mutatják hazánkban egyre nő azoknak a száma, akik évek óta egyedül élnek. Felgyorsult információs társadalmunkban szinte észrevétlenül tűnnek el az emberi kapcsolatok a hétköznapokból. Ma már egy személyes találkozó helyett e-mail-t vagy sms-t küldünk barátunknak, ismerősünknek. Ennek köszönhetően egyre többen élik magányosan, egyedül az életüket. A Magányosság Elleni nap a többi között erre hívja fel a figyelmet és rámutat arra a problémára is, hogy a testi vagy szellemi fogyatékkal élőknek még nehezebb társat találni.

„Nagyon kevés szó esik arról, hogy a fogyatékossággal élő emberek boldogsága is mennyire fontos és a többségi társadalom valahol tabuként kezeli ezt a témát" - mondta Borbély József, szervező.

A fiatalabb generációba tartozók körében egyre népszerűbb az úgynevezett szingli lét. Ennek ellenére szép számmal vettek részt huszonévesek is a rendezvényen.

„A korombeliek közül ki az aki komolyan gondolja és ki az aki nem, azt nem lehet igazából tudni. Én úgy gondolom, hogyha valaki egy ilyen helyre jelentkezik, az már biztosan komolyan keresi a társát" - vélekedett Zsuzsa.

A tartósan egyedül élőket leginkább az ünnepek hangulata viseli meg. Mentálisan felfokozott állapotban érzelmi hullámzások követik egymást, végső esetben az öngyilkosság is eszébe jut az embernek, a néma csönd pedig ilyenkor a legrosszabb tanácsadó.